måndag 24 november 2014

Återbruka stickade tröjor till kuddar/kuddfodral! Liten tutorial. ;)

Oj, nu ligger jag faktiskt lite efter med bloggandet i förhållande till sömnaden! Var ett tag sen det hände sist! =)

Det senaste sydda var 6 st kuddar/kuddfodral som jag sytt av stickade tröjor och koftor (+ en virkad). =) 

Före. ;) Tänkte att jag skulle försöka beskriva lite hur jag gjorde, även om det kanske inte är så svårt att klura ut. De är dessutom gjorda med zickzacksöm på vanliga hushålls-symaskinen så alla kan göra det! ;)  Gjorde på två lite olika sätt. Snälla fråga gärna om nåt är oklart! 

Metod 1: Av de två koftorna jag hade gjorde jag kuddar med öppning, jag behöll knapp-öppning och stoppade in kudden där, de är alltså vanliga kuddfodral. 
Jag klippte till från fram och baksida av koftan så det passade innerkudden jag valt. Denna var runt 30x50 cm, så klipp alltså ungefär de måtten ur koftan, gärna något mindre så kudden blir fluffig. Tänk på att klippa så knapparna hamnar centrerat. 
Sedan zickzackade jag ihop rektanglarna räta mot räta kant i kant. Blev väldigt vågigt men det syntes inte sen. 

Jag zickzackade sedan en till söm runt hela fodralet, ungefär 1 cm innanför kanten, så det blev mer stadigt. 

Vände rätsidorna ut och stoppade in kudden! Klar! 

Metod 2: Av tröjorna gjorde jag färdiga kuddar istället. 
1. Jag klippte även denna gång ut efter mått från vanliga innerkuddar, dessa var 50x45  så jag klippte ca 45 x 40 cm, från fram och baksida på tröjan. 

2. Sen klippte jag ut två fyrkanter med lite större mått, samma som kuddarna, i lakanstyg. Dessa är för att ge mer stadga åt kudden. 

3. La ihop varje tröjfyrkant med en lakansfyrkant, aviga mot aviga. 

4. Och nålade sen fast runt kanterna, lika på båda fyrkanter. Sträck tröjtyget litegrann så det räcker till.  


 5. Nästa steg var att zickzacka fast lakanstyget på tröjtyget hela vägen runt, längsefter kanterna så gott det går, justera lite under tiden du syr. 


6. Nu hade jag två fyrkanter i dubbelt tyg (tröj och lakanstyg). La ihop fyrkanterna räta mot räta (tröjtyg mot tröjtyg) och nålade runt kanterna så det stämde. 

7. Jag sydde sen ihop dem med zickzacksöm ca 1 cm från kanterna, runt hela kvadraten men lämnade ett ca 15-20 cm stort hål i en sida. Detta är för vändning och stoppning. 

8.  Klippte av hörnen en bit in till sömmen, vrängde sen rätsidan (tröjtyget) utåt genom hålet jag lämnat. På denna bild är hålet på ovansidan. I det hålet stoppade jag sedan in en innerkudde, var lite meckigt men det gick! =P

Sist men inte minst sydde jag ihop hålet för hand med smygstygn, hur du gör dem finns det en bra video för här!  Sen var kudden klar! 

På tre av mina kuddar sydde jag fast dessa virkade rosor, jag har nyss tagit upp virkning igen och började med såna här =). Beroendeframkallande, och instruktioner för dessa hittade jag också på youtube, här

Supernöjd!! 


Dottern fick två av kuddarna, koftkudden knöt jag helt enkelt ett sött satinband runt "midjan" på i de gamla hällorna som satt kvar. Fickorna blev också en söt detalj. =) 
Ett väldigt roligt återbruk! 


Inga kommentarer: