söndag 1 maj 2016

Dotterns (och Barbies) nya cirkelkjol och hur jag klippte till den. =)

De senaste månaderna har det blivit väääldigt lite sömnad. För att kicka igång sömnadslusten lite och för att pigga upp en av mina sjuklingar här hemma, gjorde jag ett sånt där impulsplagg av bara inspiration när jag råkade ta fram just detta tyg. =) En cirkelkjol till tösen, och en matchande till Barbie! ;) 
Klippte ut den på 
 Visst blev de fina? Längtar till sommaren! 


Här kommer en liten strulig lekmannamässig beskrivning på hur jag gjorde denna kjol, utan mönster. ;)
Okonventionellt sätt att klippa en kjol och man kan alltid räkna ut exakta mått men jag följde bara känslan och det blev rätt. ;) Kjolen jag sydde är i stl. 128. 
Mitt tygstycke var kanske 100x140 cm. Jag vek det först på bredden en gång, och sen en gång på längden, se bild 1 och 2. Nu ska det alltså vara 4 lager tyg i "kvadraten" ni ser. 
Sen klippte jag en rundad form utefter den vikta kanten, mätte först på min dotter vilken kjollängd jag ville ha, detta ska bli nedre fållkanten. Mätte med måttbandet och vek in det klippta vartefter jag klippte så att jag höll mig på samma kjol-längd. 

Nu ska ni alltså ha en triangel så att säga, se första bilden. På denna bild har jag vikt så jag alltså har 8 lager tyg på varann. 
Jag klippte sen av den övre snibben lite rundat, se bild 2. Detta ska bli midjehålet, klippt inte för mycket så det blir för stort! Jag klippte först lite för lite, så jag vek ihop allt igen och klippte lite till. Använd måttbandet även här så kjollängden stämmer utefter klipplinjen, alltså så att måttet mellan midjekant och fållkant är detsamma efter hela kjolen. ;) När ni sen viker ut allt igen så ska det se ut som bild 3, alltså en hel cirkel med ett hål i mitten =P.
 Nu är det bara att ev. zickzacka kanterna beroende på om du syr med overlock eller vanlig maskin (overlocken kastar ju kanterna och syr ihop samtidigt), sy mudd i midjan och fålla eller bandkanta nederkanten. 

 Under muddlinningen satte jag en rosett av sidenband, och i nederkant ett zigzagband ovanför fållen. Små detaljer som gör pricken över i! 

Vill ni ha lite mer exakt matematik i hur ni klipper en cirkelkjol kan ni kika på tex. denna beskrivning HÄR och vill ni inte räkna ut själva såg jag ett tips HÄR. 

Inga kommentarer: