söndag 20 december 2015

Armsticka Chunkypläd!

För någon vecka sen gjorde jag snyggaste "hemmapysslet" på...ja kanske nånsin. ;) Jag provade att armsticka en chunky pläd av fleecefiltar, ett mycket populärt pyssel på sistonde. 
Nöjd!! 


 Till min gick det åt 7 st fleeceplädar, och då var en halv ungefär till fransar och resten till själva stickningen. =) Jag köpte de billigaste plädarna på Jysk, 15 kr st och hela filten alltså 105 kr. 
Det är tillklippningen som tar mest tid. 
När du klipper plädarna ska du klippa varje i en enda lång remsa. Jag vek mina dubbelt (med elastisticiteten på bredden) och klippte sen ca 8 cm breda remsor från den vikta sidan, inte helt igenom utan lämnade någon centimeter i andra kanten. Remsorna ska alltså klippas längs elasticiteten, så de har stuns. 

Sedan klippte jag helt igenom varannan övre lagret varannan undre, se bild. =) 

Rundade till kanterna, mer än på bilden, detta för att det inte ska sticka ut något ur den färdiga filten. . 

Och till sist sträckte jag hela remsan så det liksom "krullar sig" och blir mer som ett garn.  
Jag rullade sen ihop varje filt till ett nystan, men har läst att vissa knyter ihop alla filtar till ett enda stort nystan. Men det är inte nödvändigt, du kan knyta under tiden du stickar också, varje gång du behöver ett nytt nystan. En vanlig dubbelknut! 
Sen är det bara att börja sticka! Jag lägger in en youtube-video nedan med hur du gör, den tjejen är duktig på att förklara! 
Till min filt la jag upp 30 maskor på armen, hade kanske fått plats med fem mer men knappt. Det blev ganska lagom tycker jag. Tänk på att inte sticka maskorna för hårt, du måste kunna flytta upp dem ganska högt upp på armen allt eftersom. 
För att vila axlarna emellanåt (stickningen tog två kvällar) la jag över maskorna på ett kvastskaft, kom bara ihåg vilken arm du använde sist. ;) 
När filten var färdigstickad sträckte jag ut den lite på golvet så den fick ligga till sig över natten, drog och rättade till  maskorna jämnt. Klippte bort sånt som stack ut efter knutar och ojämna remsor. 
Till sist knöt jag dubbelvikta remsor mellan varannan maska i kortsidorna. 
Den får nu ligga uppe i liggfåtöljen där barnen i princip aldrig sitter, annars skulle de bara peta sönder den, de älskar att stoppa in fingrar och fötter i sånt här glesstickat. ;)

2 kommentarer:

Monkan sa...

Vilken supermysig filt. Man blir ju sugen på att testa, fast det där med att klippa till "garnet" avskräcker ju... Jag har bara armstickat en halsduk förut, det här var ju aningen större projekt :) Och kombinerat pyssel och träning kanske man kan säga? ;) Det måste ju väga en del mot slutet. Hmmm, med din detaljerade beskrivning och att se din fina filt, jag behöver ju inte klippa alla plädarna på en gång...

hennihenni sa...

Häftigt projekt! Blev himla snyggt också :)