onsdag 17 december 2014

En enkel julgirland, vinterskrud till krukor och virka hjärtan!

Mest julklappssömnad här så därför är det tomt i bloggen. ;) Men jag har iallafall gjort lite julpynt som jag kan visa. Mycket enkelt att göra själv. 
Först en girland i juteväv och filt. På jutelapparna tryckte jag med akrylfärg och klichéer från Panduro. Sydde runt med raksöm så de inte skulle fransa upp sig hela vägen utan bara lite snyggt. =) Jag använde en annan kliché från Panduro som mall för de små hjärtana i filt. 
Sist men inte minst slog jag i öljetter genom både jute och filt innan jag knöt fast dem på jutesnöre. Det går säkert att göra hål iallafall om man inte har öljetter. ;) 

Sen använde jag samma metod för att göra vinterdekorationer till mina krukor, denna gång med bara hjärtan, tryckta och i filt. Till de högsta krukorna sydde jag också krukpåsar i juteväv, tog enkelt bara måtten och gjorde en passande påse runt (den har ingen botten). Plättlätt. =) Gjorde lite överflöd upptill så man kan vika ner snyggt. 
Och sist men inte minst har jag virkat (min nyaste hobby) några små söta julhjärtan! Dessa kommer jag använda till att dekorera några julklappar bla. =)

Mönster till de små hjärtana hittar du hos Bautawitch.se (länk), som för övrigt har många roliga virkmönster, tips!! 
De större hittade jag mönster till hos @julsidan på instagram men finns ingen länk dit så jag delar mönstret själv: 

(lm=luftmaskor, dst=dubbelstolpe, st= stolpe, sm=smygmaska, fm= fast maska)

Virka 4 först lm med nål 3,5 och sätt ihop dem till en ring med en sm i första lm. 
Varv 1: Virka 4 lm, sedan virkar du såhär om ringen; 4 dst, 4 st, 1 lm, 1 dst (spetsen på hjärtat) 1 lm, 4 st, 4 dst, 4 lm, 1 sm och sen 18 lm (som blir öglan), 1 sm om ringen igen. 
Varv 2: Virka 5 lm, sen 1 fm i första dst, 2 fm i andra dst, 1 fm i tredje dst, 2 fm i fjärde dst och sen 1 fm i var och en av de nästa 4 st. 1 fm om lm, 2 fm om dst (spetsen på hjärtat)1 fm om lm, 1 fm i var och en av de nästa 4 st, 2 fm och första dst, 1 fm i andra dst, 2 fm i tredje dst, och 1 fm i fjärde dst. 5 lm och 1 sm före öglan från föregående varv. Klipp av och fäst trådarna. 

Håll till godo och ha en fortsatt fin vecka! =) Pyssla lugnt! ;) 

måndag 1 december 2014

Sytt om vuxenbyxor till två barnplagg! ;)

Jag får ju ganska ofta kläder från vänner och bekanta när de rensat ur sina garderober,eftersom de vet att jag gillar att sy nytt av gammalt. ;) 
Här är just ett sånt plagg, ett par mjuka vida trikåbyxor min mamma tröttnat på. 

Av dem fick jag ut ett par haremsbyxor och en volangkjol, båda till dottern i stl. 116. =) 
Till byxorna klippte jag så att originalfickorna blev kvar, och till kjolen klippte jag av original-linningen (isydd resår), och sydde sedan på våder och volanger på den. Och ja, samma linning passade lika fint till min dotter som till min mamma! 



Och får Tiril välja själv så använder hon helst båda plaggen samtidigt!! Busjänta som spexar framför kameran, inga instuktioner av mig, jag lovar! 

Tog ett närmare foto för att visa färgen på tyget ordenligt, var så mörka bilder annars eftersom de blev klara på kvällen och hon ville använda dem på förskolan morgonen efter. ;)